Omgeving detail

Overzicht

Ardennerham

Het lekkerste dat de Ardennen te bieden hebben is de Jambon d’Ardenne, oftewel Ardennerham. De meesterslagers van Marcassou, hét bedrijf dat de Ardense ham produceert, selecteren met kennis de verse hespen. Deze kennis gaat al jaren over van vader op zoon. Al eeuwenlang worden in de Ardennen deze hammen geproduceerd maar pas in de jaren ’70 kreeg de ham ook buiten de Ardennen de faam die het verdiend.

In 1974 werd het concept van het produceren van de Ardense ham bij wet vastgelegd. Elke ham krijgt zijn eigen geel genummerde loodje, het keurmerk van de 'appellation d'origine', de garantie voor kwaliteit en herkomst. Marcassou wordt voortdurend gecontroleerd door de onafhankelijke nationale diensten zodat de kwaliteit gegarandeerd is.

De Ardense ham is een Beschermde Geografische Aanduiding (BGA). Deze wordt toegekend als een product waarvan tenminste één van de drie stadia (productie, verwerking of bereiding) typisch is voor een bepaald geografisch label. Dit is het geval voor de Ardense ham. De varkens mogen bijvoorbeeld in Vlaanderen gekweekt worden, de productie van de hammen moet in de Ardense regio gebeuren. Het succes van de hammen is te vinden in de handmatige droogzouting, authentieke kruiden en rust. Zeezout en kruiden krijgen ruim de tijd om tot de kern door te dringen. Vervolgens worden de hammen in huizenhoge rookschouwen gehangen. Smeulend zaagsel van beuk en eik, het kruidige aroma van jeneverbessen, brem, thijm en koriander doordringen de hammen met hun milde geur en smaak. En dan... maandenlang geduldig rijpen tot ze die typische volle smaak en tongstrelende zachtheid verkrijgen. Heerlijk!