Wandeltips en aandachtspunten

 

Met onderstaande tips geniet u optimaal van de schitterende fauna en flora in de omgeving van Ardennen Camping Bertrix. Of het nu gaat om een korte of lange wandeltocht!

Ga goed voorbereid op pad

  • Draag goede (hoge) schoenen die steun geven en draag altijd sokken.
  • Zorg voor een goed, stevig ontbijt (ruim een uur van tevoren).
  • Neem voor onderweg wat fruit, broodjes en een flesje water mee.
  • Vergeet uw fototoestel, verrekijker, zonnebrandcrème en muggenzalf niet.
  • Sla het noodnummer van de camping op in uw GSM.
  • Trek uw jas uit tijdens het wandelen als u het warm krijgt. Dit voorkomt oververhitting.

Reglementering

Als voetganger mag u wandelen over alle wegen die u tijdens uw tocht in de bossen ziet. Er zijn echter twee uitzonderingen:

  • Het pad is privédomein. Deze paden worden aangeduid met "Propriété Privée" (privédomein) of "Défense de circuler" (verboden te betreden).
  • Wegen die enkel sporen van professioneel gebruik vertonen zijn eveneens verboden voor het publiek.

In België onderscheidt men drie types wegen; paden, wegen en verharde wegen. Het is ten strengste verboden zich buiten officiële paden te begeven.

Paden: Enkel toegankelijk voor wandelaars en fietsers jonger dan 9 jaar. Als het pad dat u gebruikt ook open is voor andere gebruikers zoals fietsers en ruiters, dan moet dit uitdrukkelijk vermeld staan op een verkeersbord.

Wegen: Alhoewel ze breed genoeg zijn om er met de wagen door te rijden, zijn ze er niet voor ingericht. De weg is meestal in aarde of bedekt met steen en is toegankelijk voor wandelaars, fietsers, ruiters en skiërs.

Verharde wegen: Deze wegen zijn met asfalt bestraat. De toegang is vrij voor wandelaars, fietsers, ruiters, auto's en motoren. (Het gebruik van 4x4 en quads is in de Ardennen streng gereglementeerd. Voor informatie over tochten met gemotoriseerde voertuigen kunt u zich wenden tot de receptie van de
camping.)

Jacht in de Ardennen

Het jachtseizoen loopt van begin oktober tot begin januari, afhankelijk van de streek en het wild waarop gejaagd wordt. In de openbare stukken bos zult u op de paden (gele en rode) bordjes vinden met data en tijden wanneer er gejaagd mag worden. Wees heel aandachtig voor deze borden, zoniet brengt u uw leven in gevaar! Voor meer informatie over de jacht kunt u tevens terecht op de receptie van de camping of de lokale toeristische dienst.

Honden en wandelen

Uw trouwe viervoeter geniet waarschijnlijk evenveel van het Ardeense decor als uzelf. De meeste hondenbaasjes laten hun dier dan ook loslopen in het bos, maar dit is (meestal) NIET toegelaten. Honden zouden ongewild de nestbouw kunnen verstoren en klein wild laten schrikken. Aangelijnd houden is dus de boodschap en zeker op het pad blijven.

Respect

Respecteer de natuur en de stilte. Laat geen afval achter, pluk geen bloemen noch struiken, beschadig de bomen niet en jaag geen dieren op de vlucht.

Roken

Rook liever niet in het bos. Als u het echt niet kan laten, laat dan geen peukjes achter. We weten allemaal welke schade bosbranden kunnen aanrichten!

Bovenal willen wij u zeggen: Kijk om u heen en geniet! Wij wensen u alvast veel wandelplezier!