Onderdeel van info@campingbertrix.be 0032 (0)61 41 22 81

Streekproducten van de Ardennen

De Belgische Ardennen staan bekend als streek waar de inwoners genieten van de natuur, mooie stadjes en bovenal van het leven! Het zijn echte Bourgondiërs. Het is dan ook niet voor niets dat de heerlijkste lekkernijen uit deze omgeving vandaan komen. De belangrijkste producten zijn Ardennerham en, misschien wel het meest bekende, bier!

Belgisch bier

In geen enkel ander land wordt bier gebrouwen met zulke uiteenlopende smaken en alcoholgehaltes als in België. Aangegeven met de kleuren blond, bruin, amber of wit is de smaak steeds anders. Uniek zijn de echte trappistenbieren met prachtige uitgesproken smaken en meestal een fors alcoholpercentage. Ze worden met aandacht geschonken en gedronken. Abdij- en regionale bieren zijn vaak minder zwaar, maar zeker niet minder smaakvol. De witbieren zijn dorstlessers bij uitstek.
Lees verder...

Ardennerham

Het lekkerste dat de Ardennen te bieden hebben is de Jambon d’Ardenne, oftewel Ardennerham. De meesterslagers van Marcassou, hét bedrijf dat de Ardense ham produceert, selecteren met kennis de verse hespen. Deze kennis gaat al jaren over van vader op zoon. Al eeuwenlang worden in de Ardennen deze hammen geproduceerd maar pas in de jaren ’70 kreeg de ham ook buiten de Ardennen de faam die het verdiend.
Lees verder...

Schapenkaas

Schapenkaas wordt van schapenmelk gemaakt, dat lijkt logisch! Een groot deel van de schapenkazen die in de restaurants in Nederland en België op tafel komen, wordt echter van koemelk gemaakt. Ongeveer een derde, zoals bij een onderzoek in Duitsland werd vastgesteld. Koemelk is goedkoper, daarom is het gesjoemel met etiketten lonend. Het bedrog zou voor de gebruiker nauwelijks te bemerken zijn.

Bij de schaapskooi van Acremont (Bertrix) proeft u echter nog de authentieke smaak van schapenkaas, gemaakt van schapenmelk. Kaasmeester Peter de Cock staat geheel ter uwer beschikking om zijn bedrijf aan u voor te stellen: van het runnen van een schapenboerderij tot de verwerking van schapenmelk tot een afgewerkt product. U hebt ter plaatse de mogelijkheid tot het proeven en kopen uit een groot aanbod van overheerlijke producten.
La Bergerie d'Acremont - Rue de Bernifa 17 - B-6680 Bertrix - 0032 (0)61 535435
bergerie-acremont@skynet.be - www.bergerie-acremont.be

Wild

Tijdens het jachtseizoen (de maanden oktober, november en december) is er volop wild (Frans = gibier) op het menu te vinden in de Ardense restaurants. Veelvoorkomende gerechten zijn everzwijn ( = marcasin), hert (= cerf) en reebok (= chevreuil). Enkel het everzwijn komt u het hele jaar door op de kaart tegen. Omdat ze in grote aantallen voorkomen, en hierdoor te veel schade aanrichten aan de gewassen en de velden, is de jacht op everzwijnen altijd open.

Als gevogelte (= volaille) gebruikt men vaak patrijs, fazant en kwartel. Ook met konijn (= lapin) en haas (= lièvre) bereidt men in de hele streek verrukkelijke gerechten, soms gecombineerd met buitenlandse producten.

Forel

Forel is een bekende zoetwatervis en komt in het wild nog sporadisch in beekjes in de Ardennen voor. Het gaat dan om de beekforel. De forellen die we consumeren zijn gekweekt en worden ook wel regenboogforel genoemd. Doordat deze gekweekt wordt, is de forel het hele jaar door verkrijgbaar. Het vlees van de regenboogforel is schelpachtig en zacht. Het vlees heeft een zoetige geur. Forel wordt op diverse wijzen bereid; gebakken, gegrild, gestoomd, gerookt, barbecue of oven.

Prijzen & boeken

Logo ANWB

Camping Bertrix is een viersterren camping. Door de ANWB beoordeeld als één van de beste campings in de Ardennen.

Nieuws

 • Binnenzwembad

  Small Binnenzwembad
  Op loopafstand (1.2 km) van de camping is een overdekt zwembad met glijbaan waar alle gasten van Ardennen Camping Bertrix gratis gebruik van kunnen maken.
  Lees verder ...
 • Stagiares gezocht

  Small Stagiares gezocht
  Op zoek naar een uitdagende stage? Wij zijn op zoek naar enthousiaste stagiaires!
  Lees verder ...