Onderdeel van info@campingbertrix.be 0032 (0)61 41 22 81

Natuur in de Ardennen

Steeds meer vakantiegangers brengen de laatste jaren een korte of lange vakantie in de Ardennen door in het voor- of naseizoen. Zowel de lente als de herfst heeft charme. De lente is fantastisch, omdat in die periode de natuur volop in bloei staat. In de herfst daarentegen veranderen de bossen in een indrukwekkend kleurenparadijs. Maar ook in de zomer geniet u tijdens een aangename vroege ochtendwandeling van de prachtige omgeving die Ardennen Camping Bertrix u te bieden heeft. uitzichtpunt_klein.jpg

Vanaf de camping loopt u direct door een prachtig gebied waar het soms lijkt of u alleen op de wereld bent. U wandelt door de bossen en over verlaten paden en landweggetjes met prachtige vergezichten. Het enige geluid dat u hoort komt van de vogels en het stromende water van de talrijke beekjes. U zult niet de eerste zijn die tijdens een ontspannen wandeling een groep herten, een vosje of een familie everzwijnen tegenkomt. Deze prachtige, vaak nog ongerepte natuur is terecht een reden waarom veel wandelliefhebbers regelmatig terugkeren naar dit unieke gebied om te genieten van de rust, de flora en de fauna.

Klimaat in de Ardennen

Het klimaat in de Ardennen is uitermate aangenaam, zowel voor zomer- als wintersportvakanties. De zomers zijn warm en de winters zijn koud. Vergeleken met de rest van België sneeuwt het hier veel, gemiddeld zo'n 80 dagen per jaar. Het regent er ook wat vaker, vandaar het prachtige groene landschap! De meeste regen en sneeuw valt in december. In de Ardennen schijnt de zon zo'n 1500 tot 1600 uur per jaar. Dat is de normale hoeveelheid zonneschijn die we kennen in de Benelux.

Flora in de Ardennen

Het plantenrijk is in de Ardennen zeer uitgebreid en gevarieerd.

Loofwouden en naaldbossen
In het gemengde loofbos vindt u eiken, beuken, wilgen, berken, acacia's en de populier. De bodemvegetatie bestaat meestal uit varens en grassen. De blauwe bosbes komt u overal tegen in deze bossen. Net als van bramen, frambozen en wilde aardbeien wordt hier lekkere jam gemaakt.

In het naaldwoud treft u de volgende soorten naaldhout; de douglasspar (deze heeft een blauwe schijn en kan tot 60 meter hoog worden), de epicea (kan een hoogte van 35 meter halen) en de lork (die zijn naalden verliest).

Ook in de Ardennen vindt u notenbomen, diverse fruitbomen (pruimen, appels en peren), hazelaars, mispelaars, de hulst, de vlier en nog vele anderen.

natuur.jpgKruiden en geneeskrachtige planten

De Ardennen zijn een ware kruidentuin. Zo groeien er diverse geneeskrachtige kruiden, maar ook keukenkruiden. Veel voorkomende geneeskrachtige planten zijn de brandnetel, paardenbloem, vrouwenmantel, kaasjeskruid, gentiaan, wolfsklauw, wolfskers en weegbree. Tuinkruiden die u kan aantreffen zijn marjolijn, wilde munt, wilde thijm, citroenkruid en jeneverbes.

Fauna in de Ardennen

De Ardennen vormen een uitstekend leefgebied voor grote en kleine zoogdieren, maar ook vogels en reptielen komen veelvuldig voor in dit gebied.Vossen komen in de Ardennen veel voor en worden beschouwd als de voornaamste drager van hondsdolheid, waardoor ze worden bestreden.De vos jaagt op klein wild en als ze jongen hebben zowat op alles wat beweegt.

Herten komen eveneens veel voor in de Ardense bossen en leven in families of groepen .Ze voeden zich met gras en bloemen. Het grootste hert is het edelhert met een schouderhoogte van 1m40 en een gewicht van meer dan 120 kg. De vacht van deze dieren is in de zomer bijna rood en in de winter grijs. De mannelijke herten dragen een gewei dat 10 takken kan bevatten. De vrouwelijke herten zijn kleiner. De jongen hebben een bruine vacht met witte vlekken.

Reeën zijn kleiner dan het hert en ze hebben een witte vlek op hun kont. U kunt ze het best zien vroeg in de morgen en ’s avonds, want overdag houden ze zich goed schuil.

Het everzwijn is vooral in de paar- en zoogtijd een gevaarlijk dier. Jonge everzwijnen zijn bruin van kleur met gele strepen op de rug. Naarmate ze ouder worden verandert de bruine kleur naar zwartgrijs. Oude en alleenlopende mannetjes zijn helemaal zwart van kleur. Everzwijnen zijn ook overdag te zien en zitten graag in de modder.hert.jpg

De wilde kat is weinig te zien maar doet het uitstekend en hun aantal neemt jaarlijks toe. Deze katten zijn geen verwilderde huiskatten maar de oorspronkelijke bosdieren. Wilde katten kunnen tot één meter lang worden en wegen minder dan 5 kg. Ze leven vooral ‘s nachts en dit is de reden dat ze zo weinig gezien worden. De katachtige lynx is een roofdier met een korte staart en kwastjes aan de oren. De lynx is een aantal jaren geleden uitgezet in de Eifel.

Knaagdieren (of kleine zoogdieren) leven in grote aantallen in de Ardennen. Denkt u aan konijnen, hazen, eekhoorns, mollen, ratten, muizen, egels, hermelijnen en de grotere marters. Ook de bunzing, de fret, de wezel en de muskusrat komen veel voor in de Ardennen.

Vogels Er zou een vogelgids nodig zijn om ze allemaal te kunnen opnoemen. Zo veel verschillende vogelsoorten hebben de Ardennen tot leefgebied verkozen. Jachtwild zoals fazanten en patrijzen zijn aan bijna elke bosrand te zien. Aan de rivieren en meren komt u watervogels tegen, zoals eenden en ook de reiger. In het bos treft u diverse soorten duiven en zangvogels aan, zoals houtduiven, Turkse tortels, de distelvink, goudvinken, merels, lijsters, ijsvogels, sijsjes en mezen. Boven het bos en de weiden ziet u vaak roofvogels die rond zweven en plots naar beneden duiken, zoals de buizerd, torenvalk en sperwers. Natuurlijk komen de kraaien en eksters ook voor en zelfs raven.

Reptielen Al kunnen de winters koud zijn toch komen hier ook slangen voor, zoals de ringslang en de giftige adder, die ook al eens verward wordt met de hazelworm. Deze slangen leven bij voorkeur op een vochtige bodem en u vindt ze meestal in de buurt van water. De hazelworm houdt wel van droogte en zoekt daarom de warmte op. Hagedissen, kikkers en salamanders komen eveneens veelvuldig voor in Ardennen. Ook vindt u hier de geel-zwartgevlekte salamander die bij aanraking gif spuit.

Prijzen & boeken

Logo ANWB

Camping Bertrix is een viersterren camping. Door de ANWB beoordeeld als één van de beste campings in de Ardennen.

Nieuws

 • Binnenzwembad

  Small Binnenzwembad
  Op loopafstand (1.2 km) van de camping is een overdekt zwembad met glijbaan waar alle gasten van Ardennen Camping Bertrix gratis gebruik van kunnen maken.
  Lees verder ...
 • Stagiares gezocht

  Small Stagiares gezocht
  Op zoek naar een uitdagende stage? Wij zijn op zoek naar enthousiaste stagiaires!
  Lees verder ...